Thuis in de wijk

We zetten samen met bewoners, onze gemeenten en netwerkpartners in op schone en veilige buurten en pakken woonfraude en overlast aan. Ook zorgen we ervoor dat we zichtbaar en gemakkelijk aanspreekbaar zijn voor al onze huurders. We werken gebiedsgericht.

KW Geeft Thuis

Medewerkers en bewoners van Kennemer Wonen hebben donderdag 25 mei samen veel werk verzet tijdens het initiatief Kennemer Wonen Geeft Thuis.

Woonbelevingsonderzoek

In 2023 hebben voor het eerst een woonbelevingsonderzoek uitgevoerd. Ruim 2.000 huurders hebben deelgenomen (28%) en zij waarderen hun huis en buurt met een 7.9 (uit een schaal van 10).

Aanpak overlast en woonfraude

Samen met onze netwerkpartners en gemeenten leveren wij inspanning in de aanpak van overlast en woonfraude. Onze schoonmaak- en groenpartners zorgen samen met bewoners voor schone en nette woongebouwen.

Gebiedsgericht werken

Per kern onderzoeken wij welke wensen en vraagstukken er zijn; wij werken gebiedsgericht. In 2023 hebben we veel verschillende kleine en grote activiteiten ondernomen voor én samen met onze huurders.

We zetten samen met bewoners, onze gemeenten en netwerkpartners in op schone en veilige buurten en pakken woonfraude en overlast aan. Ook zorgen we ervoor dat we zichtbaar en gemakkelijk aanspreekbaar zijn voor al onze huurders. We werken gebiedsgericht.

Thuis in de wijk

Medewerkers en bewoners van Kennemer Wonen hebben donderdag 25 mei samen veel werk verzet tijdens het initiatief Kennemer Wonen Geeft Thuis. Deze middag is geïnspireerd op het bekende NL Doet. Verbinding en maatschappelijke betrokkenheid staan centraal; waardevolle elementen die samenkomen in het thuisgeverschap van Kennemer Wonen. Zo’n 40 medewerkers en bewoners staken de handen uit de mouwen en gingen aan de slag in de wijk van verschillende gemeenten. Samen hebben medewerkers en bewoners in de (moes)tuinen gewerkt, een tuinkast in elkaar gezet, regentonnen en een rek voor klimplanten geplaatst, fietsenrekken verplaatst, mos verwijderd, een enorme tuinbank gebeitst én mooie gesprekken gevoerd. De werkzaamheden resulteerden in vergroening, verduurzaming en verbinding. De dag zorgde voor veel enthousiasme. De mooiste quote kwam van Jan uit Castricum: ‘Ik werd blij wakker, werd nog blijer dat jullie kwamen en ben helemaal blij met wat er allemaal gedaan is.’ Missie geslaagd: een (t)huis maken we samen!

KW Geeft Thuis

Woonfraude
In het tegengaan van woonfraude zijn er goede stappen gemaakt, zo hebben we in 2023 een convenant met de BUCH-gemeenten kunnen sluiten dat het mogelijk maakt gegevens met elkaar te delen. We hebben het afgelopen jaar 94 adressen (na melding) onderzocht en deze hebben geleid tot 25 huuropzeggingen. Het doel van woonfraude bestrijden is dat er op een eerlijke wijze woningen worden toegewezen aan de mensen die hier recht op hebben. Zaken zoals onderhuur, kamerverhuur of elders een hoofdverblijf hebben, zijn hiermee strijdig. Soms is voor ons niet helemaal duidelijk of er sprake is van woonfraude, dan spreken we de huurder aan en maken duidelijke afspraken over hoe deze de huur mag blijven voortzetten. Deze zogenaamde gedragsaanwijzing hebben we vijf keer ingezet.

Samen met onze netwerkpartners en gemeenten leveren wij inspanning in de aanpak van overlast en woonfraude. Onze schoonmaak- en groenpartners zorgen samen met bewoners voor schone en nette woongebouwen. We voeren reparaties uit en plaatsen camera’s of (extra) verlichting om het gevoel van veiligheid te vergroten. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze huurders elkaar kennen en prettig met elkaar wonen. Participatie draagt hieraan bij.

Overlast
Onze wijkbeheerders en wijkconsulenten zijn dagelijks in onze wijken en buurten te vinden en houden zich bezig met het sociaal beheer. Ook onze vastgoedmedewerkers en verhuurmedewerkers kunnen zaken achter de voordeur signaleren die zorg of aandacht behoeven. Daarnaast zijn er steeds meer huurders die ons benaderen wanneer zij zich zorgen maken over een buurman of buurvrouw of overlast ervaren.

Als een bewoner overlast ervaart en een gesprek met de overlastgever leidt niet tot het gewenste resultaat of de melder wenst hulp bij het gesprek, dan adviseren wij Buurtbemiddeling in te zetten. Deze organisatie is gespecialiseerd in het bemiddelen in burenkwesties. In 2023 heeft Buurtbemiddeling 81 keer voor Kennemer Wonen bemiddeld en in zo’n 80% van de gevallen heeft dit geleid tot een verbeterde relatie of afspraken tussen huurders.

Wanneer er overlast gemeld wordt, waarvan het vermoeden bestaat dat er een psychosociaal probleem aan ten grondslag ligt, werken onze wijkconsulenten nauw samen met het sociaal team van de desbetreffende gemeente, de politie, OGGZ en GGZ. In 2023 zijn 31 zaken behandeld waarbij er sprake was van psychosociale overlast en dat heeft geresulteerd in twee ontruimingen.

Aanpak overlast en woonfraude

In 2023 hebben voor het eerst een woonbelevingsonderzoek uitgevoerd. Ruim 2.000 huurders hebben deelgenomen (28%) en zij waarderen hun huis en buurt met een 7.9 (uit een schaal van 10). De woonomgeving is gewaardeerd met een 7.5 waarbij meer dan de helft van de respondenten hun woonomgeving met een 8 of hoger waarderen. Het belangrijkste aandachtspunt is reparaties in de algemene ruimtes. We zullen ons ook in 2024 weer inspannen om zaken tijdig te (laten) repareren en we plaatsen camera’s daar waar regelmatig vandalisme is.

In 2023 hebben verschillende bewoners aangegeven niet tevreden te zijn met de schoonmaak van onze complexen. Dit was voor ons aanleiding om in 2023 twee nieuwe schoonmaakpartijen te contracteren in de verwachting dat de tevredenheid op dit onderdeel in 2024 zal verbeteren. We blijven onze dienstverlening verbeteren door goed te luisteren naar onze huurders. Waar mogelijk passen we onze processen aan.

Woonbelevingsonderzoek

  • Wijkschouw in Bloemenbuurt samen met gemeente Uitgeest

  • Portiekgesprekken, fotopanelen, schilderwerk trappenhuis De Melksuiker

  • ‘Buurtbakkie’ in Bloemenbuurt

  • Voorlichting ‘veilig wonen senioren’
    Dr. Brugmanstraat

Uitgeest

  • Rommelmarkt Rivierenbuurt

  • Verlichting en camera’s Maas- en Geulstraat

  • Scooterstalling, opknappen entree en trappenhuis Waalstraat

  • Aanleggen moestuin Dr. Scheylaan

  • Plaatsen fotopanelen Geulstraat

Alkmaar

  • Opknappen bankjes, Belle van Zuylenlaan

  • Portiekgesprekken,
    Lage Weide en Rietorchis

  • Tuinproject Tijm

  • Een tegen eenzaamheid aan de Prof. Scheerlaan en Winklerlaan

Castricum

  • Portiekgesprekken Vinkebaan

  • Burendag bij Hoog en Laag

Heiloo

  • Koffie-uur Heegemundehof, extra verlichting en groenonderhoud

  • Portiekgesprekken Heereweg

  • Pilot community building Elkshove

Bergen

Gebiedsgericht werken